Ikony boczne
Twitter YouTube Vimeo Flickr RSS

Smaki dziedzictwa

21 września 2021

19 września to ostatni dzień tegorocznych Europejskich Dni Dziedzictwa, które odbywały się pod hasłem „Smaki dziedzictwa”. Tego niedzielnego popołudnia w Kocku, w ramach EDD, miało miejsce wydarzenie „Przepisy księżnej Anny Jabłonowskiej”. Zapraszało na nie Kockie Stowarzyszenie Oświatowo-Regionalne we współpracy z KGW „Malwianki” z Kocka.

Inspiracją był pierwszy tom „Ustaw powszechnych dla dób moich rządców” pióra „Pani na Kocku i Siemiatyczach” – jak nazywano Jabłonowską. To tam zostały zawarte XVIII-wieczne receptury na ciasto drożdżowe, kiełbasy bonońskie czy marynowane warzywa. Między innymi te potrawy zostały przygotowane przez panie z KGW, które wzięły na warsztat te staropolskie przepisy podsunięte przez członków KSOR.

Dawniej uczty arystokracji nie mogły odbyć się bez muzyki, a nawet i tańców. Dlatego też organizatorzy zaprosili do Kocka Fundację „Belriguardo”, której członkowie zaprezentowali dawne tańce oraz stroje rodem z XVIII stulecia. Najmłodsi uczestnicy z radością skorzystali nie tylko z warsztatów tanecznych, ale i z kącika edukacyjnego. Mogli tam nauczyć się rozpoznawać przyprawy, które były używane przez staropolskich kuchmistrzów – takie jak choćby szafran, cynamon, goździki czy pieprz, ale zobaczyli także jak wygląda moździerz. Nie zabrakło też wykonanych przez dzieciaki rysunków przedstawiających dziedzictwo materialne, jakie mieszkańcy Kocka zawdzięczają XVIII-wiecznej właścicielce.

Wydarzenie zakończyło się konkursem z nagrodami ufundowanymi przez Narodowy Instytut Dziedzictwa – ogólnopolskiego organizatora EDD. To popołudnie spędzone w Domu Kultury w Kocku – siedzibie partnera wydarzenia – spotkało się z miłym odzewem mieszkańców Kocka i okolic.