Smaki dziedzictwa
19 września to ostatni dzień tegorocznych Europejskich Dni Dziedzictwa, które odbywały się pod hasłem „Smaki dziedzictwa”. Tego niedzielnego popołudnia w Kocku, w ramach EDD, miało miejsce wydarzenie „Przepisy księżnej Anny Jabłonowskiej”. Zapraszało na nie Kockie Stowarzyszenie Oświatowo-Regionalne we współpracy z KGW „Malwianki” z Kocka.
Inspiracją był pierwszy tom „Ustaw powszechnych dla dób moich rządców” pióra „Pani na Kocku i Siemiatyczach” – jak nazywano Jabłonowską. To tam zostały zawarte XVIII-wieczne receptury na ciasto drożdżowe, kiełbasy bonońskie czy marynowane warzywa. Między innymi te potrawy zostały przygotowane przez panie z KGW, które wzięły na warsztat te staropolskie przepisy podsunięte przez członków KSOR.
Dawniej uczty arystokracji nie mogły odbyć się bez muzyki, a nawet i tańców. Dlatego też organizatorzy zaprosili do Kocka Fundację „Belriguardo”, której członkowie zaprezentowali dawne tańce oraz stroje rodem z XVIII stulecia. Najmłodsi uczestnicy z radością skorzystali nie tylko z warsztatów tanecznych, ale i z kącika edukacyjnego. Mogli tam nauczyć się rozpoznawać przyprawy, które były używane przez staropolskich kuchmistrzów – takie jak choćby szafran, cynamon, goździki czy pieprz, ale zobaczyli także jak wygląda moździerz. Nie zabrakło też wykonanych przez dzieciaki rysunków przedstawiających dziedzictwo materialne, jakie mieszkańcy Kocka zawdzięczają XVIII-wiecznej właścicielce.
Wydarzenie zakończyło się konkursem z nagrodami ufundowanymi przez Narodowy Instytut Dziedzictwa – ogólnopolskiego organizatora EDD. To popołudnie spędzone w Domu Kultury w Kocku – siedzibie partnera wydarzenia – spotkało się z miłym odzewem mieszkańców Kocka i okolic.